Terasa Sauvignon Blanc

Terasa Sovinjon Beli Sauvignon Blanc

Karakteristike 2019

Sortni sastav: Sauvignon blanc 100 %

Vinograd: Terasa, Mihajlovačko Vinogorje, Negotinska Krajina

Berba: 2019

Akohol: 13,44 % vol.

Šećer: 1,7 g/l

Kiseline: 5,7 g/l

pH: 3,25 g/l

Odležavanje: 3 meseca u sudovima od inox-a

Linija vina vinarije Matalj pod imenom Terasa dolazi iz istoimenog vinograda smeštenog na uzvišenju uz samu obalu Dunava, u blizini sela Mihajlovac. Jedinstveni teroar na aluvijalno - peščanom zemljištu daje beli sovinjon jedinstvenog karaktera.

Zapis vinogradara

Bila je ovo vinogradarska godina sa veoma izazovnim početkom, ali skoro idealnim završetkom. Zbog hladnog proleća, buđenje loze je kasnilo, a zatim su kiše usporile cvetanje i kasnije doprinele formiranju manjih grozdova. Međutim, jul je doneo toplo, stabilno i sunčano vreme, što se nastavilo tokom celog leta i jeseni. Slabiji prinos darivao nam je koncentrisnao grožđe koje je, zahvaljujući vlazi nakupljenoj u zemljištu tokom proleća, očuvalo izvanrednu svežinu. Bela vina iz 2019. zato su odlično balansirana, dok je suva i umereno topla jesen doprinela odličnoj fenolnoj zrelosti crnog grožđa. Bila je ovo godina za pamćenje, posebno u negotinskom kraju, sa teškim početkom i izvanrednim završetkom.

Vladimir Hadžić, vinogradar

Zapis vinara

Uprkos toplom i suvom letu, teroar aluvijlne terase Mihajlovačkog vinogorja omogućio nam je da u vinu očuvamo sav karakter i svežinu belog sovinjona. Već prvi miris donosi tipične arome ogrozda, šimšira i grejpfruta, da bi se nekoliko trenutaka na vazduhu razvile i arome kore limuna, špargli i zelenih jabuka. Na nepcima vibrantno, izrazito suvo, sveže, iskričavih kiselina koje vinu daju kičmu i garantuju dugovečnost. U završnici mogu da se osete smokve, grejpfrut i fina minerlanost.

Mladen Dragojlović, enolog

Servisiranje

Za ovaj sovinjon idealni su čaša užeg i manjeg tela i temperatura od 8 do 10 stepeni.

Hrana

Slani beli sirevi, kozji sir, rečna riba poput smuđa, štuke i pastrmke, špargle, posne sarmice od zelja, dagnje na beloj buzari, grilovani miročki sir...
Vina Negotinske Krajine