Bagrina Bukovska

Negotinska autohtorna sorta grožđa

Bagrina Negotinska autohtorna sorta grožđa

Karakteristike 2019

Sortni sastav: Bagrina 100 %

Vinograd: Bukovo, Negotinsko Vinogorje, Negotinska Krajina

Akohol: 13,5 % vol.

Šećer: 1,12 g/l

Kiseline: 5,2 g/l

pH: 3,51

Odležavanje: 6 meseca u sudovima od inox-a

Potencijal za čuvanje: od 3 do 7 godina

Bagrina je stara balkanska sorta vinove loze, nekada posebno rasprostranjena u Negotinskoj krajini, a danas očuvana u samo jednom zasadu. Bukovski vinograd u kome raste naša bagrina nalazi se nedaleko od istoimenog manastira, na maloj visoravni sastavljenoj od sedimentnih stena, krečnjaka i kamena. Drevna loza dobila je novi život u obnovljenom vinogradu, pretočena u moderno, karakterno i jedinstveno vino.

Zapis vinogradara

Bila je ovo vinogradarska godina sa veoma izazovnim početkom, ali skoro idealnim završetkom. Zbog hladnog proleća, buđenje loze je kasnilo, a zatim su kiše usporile cvetanje i kasnije doprinele formiranju manjih grozdova. Međutim, jul je doneo toplo, stabilno i sunčano vreme, što se nastavilo tokom celog leta i jeseni. Slabiji prinos darivao nam je koncentrisnao grožđe koje je, zahvaljujući vlazi nakupljenoj u zemljištu tokom proleća, očuvalo izvanrednu svežinu. Bela vina iz 2019. zato su odlično balansirana, dok je suva i umereno topla jesen doprinela odličnoj fenolnoj zrelosti crnog grožđa. Bila je ovo godina za pamćenje, posebno u negotinskom kraju, sa teškim početkom i izvanrednim završetkom.

Vladimir Hadžić, vinogradar

Zapis vinara

Naša bagrina iz 2019. godine najekspresivnije je vino od ove sorte koje smo do sada napravili. Rezultat je stigao kao nagrada za višegodišnji rad na sorti i i detaljnu selekcije grožđa, kako u vinogradu, tako i u preradi. Vionograd Bukovo u ovoj berbi pokazao je svu svoju snagu, darujući nam koncentrisano, savršeno zrelo grožđe. Bagrinu iz 2019. karakterišu arome kajsije, sveže dunje, sena, poljskog cveća i začinskih biljaka poput ruzmarina, žalfije i kamilice. Umereno punog je tela, sočna, sa prepoznatljvom mineralnošću. Taj mineralni karakter koji izaziva prijatan osećaj tenzije u ustima, daje vinu dinamičnost i čini ga jedinstvenim i veoma uzbudljivim.

Mladen Dragojlović, enolog

Servisiranje

Za bagrinu su najbolji klasična čaša za belo vino, malo većeg tela, i temperatura od 10 do 12 stepeni.

Hrana

Meki sirevi sa korom, jela sa šampinjonima, pečena piletina ili piletina sa karijem, prepelica, grdobina, škampi...
Vina Negotinske Krajine