Kremen Kamen Cabernet Sauvignon

Kremen Kamen Cabernet Sauvignon

Kremenjača, Negotinska krajina

Kremenjača je potez na kojem gajimo naše najbolje grožđe, najbolji kaberne sovinjon za vino Kremen Kamen. Kremenjača spada u grupu istorijski važnih lokaliteta za uzgoj vinove loze u Negotinskoj krajini, ali i šire. To je teorar koji ne liči ni na jedan drugi, veoma jedinstven i autentičan. Mehanički sastav zemljišta je izvanredan, ocedit, pun ostataka morskih sedimenata i kamena, kremen kamena. Ekspozicija, zemljište, makro i mezoklimat čine ovaj vinograd veličanstvenim.

Zabeleška vinara

Kremen Kamen je uvek zagasito rubin boje, slabije pokretljiv i viskozan u čaši.
Uvek se prijatno iznenadim raskošnim i višeslojnim mirisom vina, koji govori da je ono koncentrisano i moćno, ali istovremeno veoma sveže. Aromatski profil je uvek bogat, a vremenom evoluira i menja se. Trenutno dominiraju arome cassis-a, suve i sveže šljive, kupina, zatim eukaliptusa, kedrovine i šumskog tla. Ono što je meni uvek važno u ovom vinu jeste da osim zrelih aroma na mirisu postoji svežina i karakter.
Za mene kao enologa izuzetno je važno da ovo vino sadrži puno kvalitetnih tanina i još važnije je da je tu uvek prisutna kiselina koja vinu daje kičmu i drži punoću i slatkoću tanina u ravnoteži tj. balansu. Kako je grožđe u fenolno idealnom stanju, postfermentativna maceracija je mogla duže da traje da bismo na ovaj način još više učvrstili strukturu vina.
Nakon 3 nedelje maceracije i nakon malolaktike, vino odležava u pažljivo selekcionisanim novim buradima od Francuskog hrasta sa pažljivo odabranim nivoima tostiranja.
Nakon 12 meseci vino je kupažirano i napunjeno u boce.
Voćnost, kiselina, taninska struktura i veoma dobra integrisana komponenta hrasta čine ovo vino dugotrajnim u nknadnom ukusu.

Mladen Dragojlović, enolog

Zapažanja vinogradara

Veoma nezgodna godina za najveći deo Srbijem ali ne iz a Kremenjaču i negotin. Ovo je bila umerena godina, što za Negotinsku karajinu znači da su tokom zrenja grožđa temperature bile visoke, ali ne i ekstremno visoke. takođe, godina nije bila sušna, padavina je bilo dovoljno i ono što je još važnije raspored padavina tokom zrenja je bio optimalan. Iz svih navedenih razloga fenolne komponente groždđa su bile izvanredne, dostigle su optimalnu evoluciju i nije bilo ni traga ubrzanom i usiljenom zrenju, te su odnosi svih parametara u bobici bili idealni.

Vladimir Hadžić, vinogradar

Karakteristike 2016

Sortni sastav: Cabernet sauvignon 100 %

Akohol: 14,5 % vol.

Šećer: 3,70 g/l

Kiseline: 6,32 g/l

Odležavanje: 660 % novo francusko bure u trajanju od 18 meseci

Berba: 30. septembar / 01. oktobar, 2016.

Odležavanje: 660 % novo francusko bure u trajanju od 18 meseci

Prodaja: oktobar 2019.

Decanter 2020.

Kremen Kamen Matalj Decanter 2020
Vina Negotinske Krajine