Matalj Crna Tamjanika

Crna Tamjanika Crna Tamjanika

Karakteristike 2019

Sortni sastav: Crna Tamjanika 100 %

Vinograd: Vinograd Terasa, Mihajlovačko vinogorje, Negotinska Krajina

Berba: 2019

Akohol: 12,62 % vol.

Šećer: 71,6 g/l

Kiseline: 5,3 g/l

pH: 3,58

Odležavanje: 3 meseca u sudovima od inox-a

Potencijal za čuvanje: do 3 godine

Crna tamjanika je autohtona, mirišljava sorta vinove loze, koja daje dopadljiva vina raskošnog cvetnog mirisa. Nekada rasprostranjena u celoj Srbiji, ostala je očuvana najviše u vinogradima Negotinske krajine, gde se prave kako suva, tako i slatka vina nezaboravnog ukusa.

Bila je ovo vinogradarska godina sa veoma izazovnim početkom, ali skoro idealnim azvršetkom. Zbog hladnog proleća, buđenje je loze kasnilo, a zatim su kiše usporile cvetanje i kasnije doprinele formiranju manjih grozdova. Međutim, jul je doneo toplo, stabilno i sunčano vreme, kao što se nastavilo tokom celog leta i jeseni. Slabiji prinos je darivao koncentrisano grožđe koje je, zahvaljujući vlazi nakupljenoj u zemljištu tokom proleća, očuvalo izvanrednu svežinu. Bela vina 2019. zato su odlično balansirana, dok je suva i umereno topla jesen, doprinela odličnoj fenolnoj zrelosti crnog grožđa. Bila je ovo godina za pamćenje, posebno u negotinskom kraju, sa teškim početkom i izvanrednim završetkom.

Vladimir hadžić, vinogradar

Crna tamjanika je pokzala od sebe najbolje u 2019. godini. Grožđe je bilo savršeno zrelo, sa izvanrednim balasnom šećera, kiselina, raskošnih aromatskih jedinjenja i puno bojenih materija. Zato smo dobili vino intenzivnije rubin boje i upečatljivog karaktera. Crnu tamjaniku iz 2019. krase arome ratluka od ruže, kompota od višnje, slatkog od jagoda i kandiranih brusnica. Vino je na nepcima glatko, slatko i veoma voćno, odličnom raskošnom svežinom koja smiruje balansira slast. Na nepcima ostaje dugo, donoseći ukuse kompota od šljiva i ratluka od ruže.

Maledn Dragojlović, enolog
Vina Negotinske Krajine