Dušica Rose

Dusica Rose Gammay

Karakteristike 2019

Sortni sastav: Merlot 50 %, Gamay 25 %, Cabernet sauvignon 25 %

Vinograd: Terasa, Mihajlovačko Vinogorje, Negotinska Krajina

Berba: 2018

Akohol: 13,01 % vol.

Šećer: 1,3 g/l

Kiseline: 5,4 g/l

pH: 3,28

Odležavanje: 3 meseca u sudovima od inox-a

Dušica iz godine u godinu pokazuje da je i za dobar roze neophodno grožđe vrhunskog kvaliteta. Naše roze vino u sebi nosi karakter merloa sazrelog u toplom podneblju Negotinske krajine, ali ubranog u pravom trenutku da sačuva svežinu i prefinjenost.

Zapis vinogradara

Bila je ovo vinogradarska godina sa veoma izazovnim početkom, ali skoro idealnim završetkom. Zbog hladnog proleća, buđenje loze je kasnilo, a zatim su kiše usporile cvetanje i kasnije doprinele formiranju manjih grozdova. Međutim, jul je doneo toplo, stabilno i sunčano vreme, što se nastavilo tokom celog leta i jeseni. Slabiji prinos darivao nam je koncentrisnao grožđe koje je, zahvaljujući vlazi nakupljenoj u zemljištu tokom proleća, očuvalo izvanrednu svežinu. Bela vina iz 2019. zato su odlično balansirana, dok je suva i umereno topla jesen doprinela odličnoj fenolnoj zrelosti crnog grožđa. Bila je ovo godina za pamćenje, posebno u negotinskom kraju, sa teškim početkom i izvanrednim završetkom.

Vladimir Hadžić, vinogradar

Zapis vinara

Toplo i suvo leto 2019. tražilo je da se posebno posvetimo našem rozeu. Pravovremena berba omogućila nam je da u Dušici očuvamo svežinu i da postignemo umerenu količinu alkohola. Roze Dušica je nežne roze boje, a mirisom dominiraju arome crvenog bobičastog voća, najviše šumskih jagoda, malina i crvenih ribizli. Na nepcima, vino je čisto, glatko i slasno, sa vrlo intenzivnom i postojanom voćnom aromom.

Mladen Dragojlović, enolog

SERVIRANJE

Za ovaj roze idealni su čaša užeg tela i temperatura od 6 do 8 stepeni.

HRANA

Prasetina, mlada jagnjetina, pica, testenine sa crvenim sosom, kulen, pečeno pile, prženi šaran i som, jela sa paradajzom...
Vina Negotinske Krajine