Terasa Chardonnay

Terasa Chardonnay
Linija vina vinarije Matalj pod imenom Terasa dolazi iz istoimenog vinograda smeštenog na uzvišenju uz samu obalu Dunava, u blizini sela Mihajlovac. Jedinstveni topli teroar na aluvijalno - peščanom zemljištu, posebno pogoduje šardoneu koji na ovom mestu daje puna, sočna i slojevita vina.

Zapis vinogradara

inogradarska godina 2018. bila je na svom početku puna izazova, ali se na kraju završila odlično. Zbog neuobičajeno toplog aprila i maja, vinova loza rano se probudila, razvila i procvetala. Takvo vreme doprinelo je brzom formiranju krupnih i zbijenih grozdova. Usledili su neobično hladni i kišoviti jun i jul, a vlažno zemljište pospešilo je nalivanje bobica vodom, što je nagovestilo prosečnu godinu. Ipak, avgust i septembar donose preokret stabilnim i suvim vremenom, a pravovremena redukcija roda u našim vinogradima na kraju daje grožđe izuzetnog kvaliteta i balansa. Rezultat suizrazito aromatična vina, raskošne svežine i umerenog alkohola.

Vladimir Hadžić, vinogradar

Zapis vinara

Ove godine, vinograd na položaju Terasa doneo je umerenost u svakom smislu, ali i obilje karaktera i svežine. Pošto su kod ove sorte kompleksnost i punoća veoma važni, oko 40% našeg šardonea odležalo je u hrastovim buradima od francuskog, slavonskog i srpskog hrasta, a celokupna kolicina negovana je na talogu kvasca.

Tako smo dobili šardone čiji miris otkriva arome krušaka, bagremovog cveta, zlatnih delišes jabuka, kajsija, ananasa i krem brulea. Ukus mu je slojevit, pun i kremast, sa malo mineralnosti. Završnica donosi svežinu i nežni dodir tostiranog hrasta, potpuno integrisanog sa primarnim sortnim aromama.

Mladen Dragojlović, enolog

Karakteristike 2018

Sortni sastav: Chardonnay 100 %

Vinograd: Terasa, Mihajlovačko Vinogorje, Negotinska Krajina

Berba: 2018

Akohol: 13,72 % vol.

Šećer: 2,0 g/l

Kiseline: 6,1 g/l

pH: 3,45

Odležavanje:

  • 40% novi i korišćen barik (225l),
  • 60% sudovi od inox-a u trajanju od 6 mesec

Potencijal za čuvanje: 2 - 5 godina

Servisiranje

Za ovaj šardone idealni su okrugla čaša šireg tela i temperatura od 10 do 12 stepeni.

Hrana

Domaća piletina iz rerne, ćuretina sa mlincima, pasta karbonara, prasetina, salate sa kremastim prelivima, gibanica, rižoto sa parmezanom...
Vina Negotinske Krajine