Terasa Chardonnay

Terasa Chardonnay

Tehničke karakteristike 2017

Sortni sastav: Chardonnay 100 %

Akohol: 13,5 % vol.

Sadržaj šećera: suvo

Sazrevanje: delimično barikiran

Vinograd

Na nadmorskoj visini od 120 m vinograd Dunavska terasa prostire se se na zaravni iznad reke Dunav. Raznovrsno i strukturalno zemljište sastavljeno uglavnom od rečnih nanosa šljunka, peska i gline, jedinstvena klima sa dosta sunčanih dana, malo padavina i hladne septembarske noći stvaraju uslove za optimalno sazrevanje sa jedne strane, a opet očuvanje kiselina i svežine kod belih sorti grožđa.
Nadmorska visina: 120 m
Prinos: 5-7 t/ha
Površina 12 ha
Zemljište: siromašni rečni nanosi šljunka, peska i gline
Padavine: 550mm/godišnje

Zabeleške vinara

Ovo vino je nastalo od grožđa koje je maceriralo 6 sati, nakon ceđenja fermentacija je rađena na veoma niskim temperaturama kako bi se sačuvao aromatski kompleks.
Deo šire je fermentisao u inox sudovima, a deo u baricima od srpskog i francuskog hrasta i nakon toga odležavalo u istim baricima još 4 meseca.
Celokupna količina vina je odležavala na talogu kvasca (surlie).

Opis

Boja: Žuta

Miris: Kremasto, umereno puno, vino živahnih kiselina, veoma moćno i postojano sa blagim tonom na tostiran hleb.

Ukus: Vino je glatko, suvo, kremasto, umereno punog tela sa kiselinama koje daju živahnost vinu i garantuju dugovečnost.

Odležavanje: Ovo vino doživljava svoj vrhunac tek u svojoj trećoj godini i bez problema može da pleni i nakon 5 godina starosti. Odležaanjem dobija na kompleksnosti, mineralnost dolazi do izražaja, a arome brioša, putera i jezgrastog voća postaju dominantnije. Vino postaje viskoznije, kremastije i punije.

Temperatura serviranja: (10 - 12) ℃

Hrana: Jastog, salata sa hobotnicom, paste ili pernato meso u sosevima od neutralne pavlake, školjke St. Jacques, Orada.

Vina Negotinske Krajine