Kremen Cabernet Sauvignon

Kremen Cabernet Sauvignon
Kremenjača je naziv jedinstvenog poteza u Rajačkom vinogorju, sa koga dolaze crvena vina koja su ponos naše vinarije. Vinograd je okrenut ka jugoistoku, na nadmorskoj visini od 200 do 250 metara. Veliki broj sunčanih sati godišnje izbalansiran je hladnim vazdušnim strujanjima koja dolaze sa Homoljskih palnina, što doprinosi savršenom blansu u zrelom grožđu.

Zapis vinogradara

Godina 2017. bila je jedna od najboljih u proteklih deceniji. Počela je tiho, umereno toplo, sa pomalo vlažnim prolećem, a nastavila se izuzetno sunčanim letom. Vinograd Kremenjača ima svoj poseban vodni režim i jedna okrepljujuća julska kiša omogućila je kabreneu da nastavi svoj uspon ka vrhu. Kao što joj i ime kaže Kremenjača je prepuna kamena, silikatnog sedimenta. Ovaj kamen u vinogradu odbija svetlost i čuva toplotu sunca, pa grožđe okupano svetlošću nakuplja puno ekstrakta i mirisnih materija izuzetne složenosti. Iako je godina bila izdašna, to ne znači da nije bilo puno polsa u vinogradu. Lepo vreme nas je inspirisalo da ga maksimalno iskoristimo i proizvedemo savršen kberne. Ovo je godina koja je dala crvena vina za pamćenje, poređenje i čuvanje. Valdimir Hadžić, vinogradar

Zapis vinara

Svake godine ultimativni cilj je da se napravi najbolji mogući Kremen. Ova godina je bila jako dobra, ali u isto vreme jako zahtevna. Vina iz toplih godina često budu previše koncentrisana, bez elegancije i finoće. Međutim, teroar Kremenjače pomogao nam je da kreiramo vino koje je snažno, ali u isto vreme ima svežinu, eleganciju i balans svih komponenata. Nije bilo lako, ali stvorili smo veliko vino. Miris je slojevit i raskošan. Arome šljiva, crne ribizle, eukaliptusa, lista duvana i kafe su dominantne, i tek će se razvijati daljim odležavanjem. Sadržaj tanina je visok, ali kvalitet je izvanredan, pa su oni mekani i u odličnom balansu sa kiselinama. Ukus vina je čist, voćan i veoma dugotrajan. Mladen Dragojlović, enolog

Karakteristike 2017

Sortni sastav: Cabernet sauvignon 90 %, Merlot 10 %

Vinograd: Kremenjača, selo Tamnič, Rajačko Vinogorje, Negotinska Krajina

Berba: 2017

Alkohol: 14,7 % vol.

Šećer: 2,8 g/l

Kisleline: 6,00 g/l

pH: 3,68

Odležavanje: 12 - 15 meseci u bariku (225l), 50 % novih barik buradi

Potencijal za čuvanje: 3 - 10 godina

Serviranje

Za Kremen su idealni klasična kaberne čaša većeg tela i temperatura od 16 do 18 stepeni.

Hrana

Odležali rib-eye odrezak, srednje pečen biftek, sporo pečena svinjska rebra, jagnjeći kotleti, juneći gulaš.

Vina Negotinske Krajine